Sunday, January 16, 2011

Kepentingan Kejelasan Objektif Perjuangan Islam

Menurut laporan Star hari ini (16 Jan 2011), kerajaan selangor telah meminta MPSJ supaya menarik balik arahan dan seterusnya membenarkan orang berugama Islam berkerja di pusat hiburan yang menyediakan minuman keras. Ahli politik Pas pula berselisih faham tentang perkara ini.
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/1/16/nation/7810858&sec=nation

Saya berasa sungguh sedih dengan perkembangan tersebut di atas. Terutama sekali melihat pertelingkahan pendapat dikalangan pemimpin politik Pas di dalam perkara ini. Malaysia sekarang sangat memerlukan kepada sebuah organisasi Islam yang meletakkan usaha 'penegakkan syariah' di atas segala2 nya. Sekarang ini apa yang berlaku ialah kebanyakkan organisasi politik meletakkan kepentingan politik mereka di atas kepentingan Islam.
Episod diatas juga membuktikan kepada kita bahawa jika rakyat masih jahil tentang Islam dan tidak menghayatinya, maka jika sesebuah parti Islam beroleh kuasa, maka lambat laun parti tersebut akan menghadapi masaalah dengan rakyat sendiri.
Oleh itu jelaslah bahawa bagi sesebuah organisasi Islam, tak kira lah sama ada organisasi itu adalah sebuah NGO (seperti IKRAM) atau sebuah parti politik (seperti PAS) tugas mereka yang paling utama ialah mendidik masyarakat tentang Islam dan memupuk kesedaran di kalangan mereka tentang keperluan utk semua menghayatinya sepenuhnya. Kemenangan pilihanraya adalah bukan objektif utama gerakan Islam. Ia tidak boleh mengorbankan tugas utama tersebut. Itulah strategi dan gerak kerja Ikhwan Muslimin di Mesir dan juga Hamas di Gaza. Dan itulah yang mesti dilakukan oleh IKRAM. Janganlah IKRAM terbawa2 dengan isu2 politik masakini dan janganlah ia menjadi lebih takut kepada kehilangan sokongan rakyat lebih dari takutnya kepada Allah azza wajalla.
Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment